- Haziran 12, 2022
- Asbest
Asbest Sökümü
Asbest, solunum yoluyla insan sağlığına ciddi zararlar veren bir maddedir. Bu nedenle asbest sökümü, 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren bir işlemdir. Kanunun verdiği talimatlara göre asbest söküm işlemleri asbest yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır.
Yıkımlar için Asbest Sökümü
2010 yılından itibaren asbest içeren ürünlerin ithalatı, satılması ve üretilmesi yasaklanmıştır. Ancak bu tarihten önce yapılan yapılarda halen daha asbestin bulunması söz konusudur. Asbestin varlığı ülkemizden tamamen çıkmadığından dolayı, bu tip yapıların yıkılması veya bazı tadilat işlemlerinde öncelikle asbest sökümü yapılır.
Asbest varlığı sadece raporlarla tespit edilebilir. Ancak, özellikle 2010 yılından önce yapılan yapıların yetkili kişilerinin, risk durumunun tespit edilmesi için asbest raporu alması gerekir. Hazırlanan rapor sonucunda asbest seviyesi risk teşkil ediyorsa aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
- Hangi asbest türünün söküleceğine karar verilir.
- Asbest söküm planı hazırlanır.
- Asbest söküm için yetkili bir osgb üzerinden iş güvenlik uzmanı tarafından risk değerlendirme raporu hazırlanır ve işyeri hekim ,iş güvenlik ve doktor atamaları yapılır
- Asbest söküm uzmanı tarafından iş planı ve çalışacak personeller(asbest söküm çalışanı belgesine sahip ) belirlenir ve risk değerlendirmesi ile işkura açılış yapılır.
- İşkur açılışı sonrası asbestli malzeme söküm işlemlerine başlayabiliriz.
- Tozlanma miktarını en aza indirecek şekilde ve güvenliği sağlayabilmek adına asbest bulunan bölgenin karantinası yapılır.
- Gerekli durumlarda toz hapsedici sıvılar (enkalipsiyon sıvısı) ile ortamda tozlanma olması engellenir.
- Sökümü tamamlanan asbestli parçalar, hava ve su geçirmeyen çuval,branda benzeri taşıma yöntemleri ile ortamdan uzaklaştırılır.
- Bu çuvallar, brandalar daha sonra temas edecek kişilerin dikkatli olması için asbest içerdiğine dair bir etiketle işaretlenir.
- Son olarak da asbest sökümü yapılan alan endüstriyel temizleyiciler ile temizlenerek asbestin varlığından tamamen arınır.
Tüm bu işlemler sonrasında yapılar için normal yıkım işlemlerine geçilebilir.
Asbest Bertarafı
Asbest bertarafı, asbest içeren materyallerin yapıdan söküldükten sonra imha edilmesini kapsayan süreçtir. Tamamen yok edilmesine kadar geçen her süreçte, insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturur. Bu nedenle, asbest sökümü her aşaması bir plan dahilinde ilerlemesi gereken önemli bir işlemdir.
Asbest bertarafı için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Asbest içeren atıklar, hava ve su sızdırmayacak şekilde sarılmalı veya paketlenmelidir.
- Yapıdan çıkartılan parçalar kırılmamalıdır. Çünkü, yapıda asbestin varlığı tespit edilen bölgeler bütün bir şekilde çıkartılır ve çevreye dağılması engellenir.
- Paketlerin üzerinde “asbest içerir” yazılı bir etiket bulunmalıdır.
- Tehlikeli atık taşınacağına dair gerekli evraklar doldurulmalıdır.
- Tehlikeli atık taşıma konusunda yetkili (sertifikalı) bir kişi tarafında ilgili tesislere taşıması yapılmalıdır. (Nakliye yalnızca lisanslı araçlar tarafından yapılabilir.)
- Asbest, toplanma yerlerinde başka atıklarla temas etmemelidir.
Asbest Çatı Sökümü
Özellikle eternit çatılar genellikle asbest varlığı gözetilen materyallerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan “Kanserojen maddeler” listesinde varlığını sürdüren asbest, çatılardan da büüyk bir özenle sökülmeli ve bertaraf edilmelidir. Şüpheli bölgelerden numune alınarak değerlendirilmesi yetkili bir kuruluş tarafından yapılmalıdır. Ardından toz kalkmayacak ve kırılmayacak şekilde bu bölgeler asbest söküm uzmanı eşliğinde asbest söküm çalışanı belgesine sahip uzman kişiler tarafından yapıdan uzaklaştırılmalıdır.
Gemilerde Asbest Söküm İşlemleri
Asbest, günümüzde her ne kadar yasaklanmış olsa da geçmiş yıllarda kullanımı sıklıkla tercih edilen bir maddeydi. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarında olduğu gibi eski gemilerde yürütülen çalışmalarda da asbest varlığına sıklıkla rastlanır. Gemilerde güncel bir risk taşımakta olduğu bilinen asbest için ivedilikle tadilat,onarım ve bakım öncesinde asbest raporu alınmalıdır. Ardından, asbest çıkması durumunda yetkili firmalar tarafından asbestli bölgeler temizlenmelidir.
Asbest Danışmanlığı
Sağlığa zararlı olduğu kesin olarak bilinen ve 2010 yılından itibaren ülkemizde kullanımı yasaklanan asbest, yapıların arındırılması gereken en önemli maddelerden biridir. Bu hususta hizmet veren nadir firmalar bulunur. Bu hizmetin adı da asbest danışmanlığı olarak geçmektedir. Biz çevre asbest firması olarak, bu hizmeti türkiye’de ilk başlatan ve uygulayan firmayızdır.